Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!

Дата: 25.11.2023 13:26
Кількість переглядів: 54

Фото без опису

День пам’яті жертв Голодоморів – це щорічна жалобна дата в нашій державі. Наприкінці листопада ми вшановуємо пам’ять безвинно замучених голодом людей. Цього року ми відзначаємо 90-ті роковини Голодомору 1932-33 років.

В роки Голодомору за невиконання плану хлібозаготівель  село Козацьке було занесене на «чорну дошку». Для жителів це означало, що село оточувалось збройними загонами, заборонялась торгівля та ввезення будь-яких товарів, а з села вивозились усі продовольчі та насіннєві запаси. Для конфіскації продовольства створювались "буксирні” бригади. У нашому селі така бригада налічувала  90 чоловік. Занесення населеного пункту на “чорну дошку” було рівнозначним смертному вироку  жителям.

В с. Козацьке в роки Голодомору 1932-33рр. загинуло 528 чоловік (1932р- 208 чол, 1933р.-320 чол.) Імена цих людей встановити виявилось дуже важко, оскільки в архівних матеріалах та матеріалах ЗАГСу причиною смерті в ті роки ніколи не вказувався голод. Тому тільки за свідченнями очевидців вдалося встановити прізвища 28 сімей, всього це 95 чоловік.

  Складності виявились і в тому, що багато очевидців не пам’ятають прізвищ померлих від голоду людей, а знають лиш як називали сім’ю по вуличному. Також не пам’ятають імен усіх членів загиблої сім’ї, а вказують тільки їх кількість. Наприклад, говорять: «Сім’я Яреминих – 12 чоловік, Осадчі – 9 чоловік» і т. п.

Цього року вшанування пам’яті жертв Голодомору проходить під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

Фото без опису    Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь