Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ЗДОРОВА ТАРІЛКА ХАРЧУВАННЯ - ПРОФІЛАКТИКА ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ

Дата: 29.11.2023 16:02
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

Провідною причиною розвитку цукрового діабету 2-го типу є надмірна вага та ожиріння. За даними дослідження факторів ризику неінфекційних хвороб серед українців, проведеного у 2019 році (https://bit.ly/49C2g8z), майже 60% дорослих мали надмірну вагу, а близько 25% – ожиріння

Щоб знизити свої ризики захворіти на цукровий діабет варто дотримуватися принципів тарілки здорового харчування. Що це за принципи?

Приблизно половину спожитого за день мають становити овочі та фрукти. І чим різноманітніші вони, тим краще. З’їдайте не менше 300 г овочів та 200 г фруктів і ягід на день.

Кожен день вживайте цільнозернові продукти: ячмінь, пшеницю, вівсянку, гречку, неочищений рис і продукти, виготовлені з них.

Їжте здоровий і корисний білок. Скоротіть споживання червоного м’яса (яловичина, свинина, баранина тощо), віддавайте перевагу м’ясу птиці, яйцям.  Принаймні два рази на тиждень додавайте в раціон жирну рибу (скумбрія, оселедець, сардина тощо). Також включіть у свій раціон рослинні джерела білка – бобові (горох, квасолю, сочевицю), насіння та горіхи.

Нашому організмові також необхідні корисні жири. Вони містяться в рибі, горіхах, оливках, насінні та рослинних оліях (оливкова, соняшникова, лляна).

Обмежте споживання тваринних жирів (жирне м’ясо, молочні продукти, вершкове масло, сало), уникайте трансжирів (випічка, фастфуд, смажені страви).

Намагайтесь їсти нежирні і несолодкі молочні та кисломолочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану.

Обмежте споживання солі й цукру до не більше однієї чайної ложки солі і не більше 10 чайних ложок доданого цукру. Скоротіть вживання підсолоджених напоїв, солодощів, випічки, солодких сухих сніданків.

Пийте достатньо чистої води. Норма споживання рідини становить приблизно 30 мл на 1 кг ваги людини.

Не забувайте і про фізичну активність. Хоча б 150 хвилин на тиждень помірної рухової активності (швидка хода, плавання, їзда на велосипеді, робота в саду) допоможуть контролювати вагу та знизять ризик не тільки діабету, але й серцево-судинних захворювань.

За матеріалами: http://surl.li/nrykp


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь