Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ВІДЧУТТЯ ТРИВОГИ ТА ПОРУШЕННЯ СНУ – НАЙПОШИРЕНІШІ ПРИЧИНИ ЗВЕРНЕНЬ ДО СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ З ПРИВОДУ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВʼЯ

Дата: 18.12.2023 14:05
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Близько 85,5 тисячі пацієнтів звернулися по психологічну підтримку до лікарів «первинки» (сімейного лікаря, терапевта чи педіатра) протягом року дії пакета ПМГ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»

За даними електронної системи охорони здоров’я, найчастіше пацієнти скаржились на: відчуття тривоги/нервування/напруженості – 31 070 епізодів; порушення сну – понад 22 тис. епізодів; психологічні симптоми – близько 12 тис. епізодів; пригнічений настрій –  близько 5,5 тис. епізодів; дитяча поведінка – близько 3,8 тис. епізодів; порушення памʼяті – 3,2 тис. епізодів; гостра реакція на стрес – близько 2,7 епізоду.

Також серед поширених симптомів – психологічні розлади та відчуття роздратованості, злості. 

Наразі допомогу у сфері ментального здоров’я надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри, які працюють в закладах, що підписали контракт із НСЗУ на пакет Програми медичних гарантій (ПМГ) «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Станом на сьогодні це близько 870 медзакладів з майже трьома тисячами місць надання меддопомоги. У них майже 8,5 тисячі лікарів первинної ланки меддопомоги надають психологічні послуги пацієнтам.

Ці фахівці пройшли спеціальне навчання ВООЗ mhGAP, що масштабується у рамках Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» за ініціативи Олени Зеленської. Знання, отримані на курсі, дають можливість лікарям первинної ланки надавати першу психологічну допомогу, розпізнати симптоми ментальних розладів та скерувати пацієнта до спеціаліста у разі потреби.

Знайти законтрактований медзаклад можна за допомогою онлайн-мапи на сайті Національної служби здоровʼя України (НСЗУ). Дізнатися про найближчий до вас медзаклад, в якому можна отримати психологічну допомогу, можна також в оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Детальніше, як знати сімейного лікаря, який надає допомогу у сфері ментального здоров’я,  можна подивитися у відеороз’ясненні НСЗУ: https://cutt.ly/ZwU176ih

За матеріалами: https://moz.gov.ua/article/news/vidchuttja-trivogi-ta-porushennja-snu-%e2%80%93-najposhirenishi-prichini-zvernen-do-simejnogo-likarja-z-privodu-psihichnogo-zdorov%ca%bcja


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь