Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Поводження з твердими побутовими відходами

Дата: 08.01.2024 15:44
Кількість переглядів: 103

Фото без опису

З 09.07.2023 р. набрав чинності Закон України «Про управління відходами», який передбачає реформування управління відходами, що сприятиме переходу України до європейських стандартів поводження з твердими побутовими відходами, моделей циркулярної економіки та сталого розвитку.

 На законодавчому рівні до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить вирішення питань поводження з побутовими відходами, встановлення тарифів на послугу з поводження з побутовими відходами, організація роздільного збирання корисних компонентів цих відходів.

 Тверді побутові відходи це відходи сфери споживання, які утворюються у процесі життєдіяльності людини у житлових будинках, закладах соцкультпобуту, громадських, навчальних, лікувальних, торговельних та інших закладах (харчові відходи, макулатура, скло, метали, пластмаси, полімерні матеріали тощо). Особливістю твердих побутових відходів є те, що вони є змішаними, тобто сумішшю компонентів, яке відбувається на стадії їх утворення, зберігання, перевезення та захоронення. Це призводить до утворення шкідливих хімічних сполук, що забруднюють атмосферне повітря та ґрунтові води.

 За інформацією Міністерства розвитку громад та територій України, протягом 2020 р. в Україні утворилось понад 54 млн.м3 побутових відходів, або понад 15 млн. тонн, які захоронюються на 6 тис. сміттєзвалищ і полігонів загальною площею майже 9 тис. га. Завдяки впровадженню в 1707 населеному пункті роздільного збирання побутових відходів, роботі 35 сміттєсортувальних ліній, 1 сміттєспалювального заводу і 3 сміттєспалювальних установок у 2020 р. перероблено та утилізовано близько 6,3% побутових відходів, Порівняно із попередніми роками, збільшилась кількість населених пунктів із роздільним збиранням побутових відходів. Головна проблема для України – навіть не в тому, що українці багато смітять, забруднюючи навколишнє середовище, а в тому, що в країні відсутня комплексна система поводження із відходами.

Відповідно до даних Державної служби статистики, показник утворення відходів в Україні в середньому становить 250-300 кілограмів на рік на людину і має тенденцію до зростання. Українські міста та регіони мають серйозні проблеми із «розумним» управлінням побутовими відходами. Застарілі методи управління цією сферою, переповнені чи несанкціоновані сміттєзвалища, відсутність можливостей та небажання сортувати відходи, відсутність можливостей для роздільного збору та переробки різних видів відходіввиклики, з якими також зіштовхується влада на місцях. У результаті, від такої ситуації потерпає не лише стан довкілля, але й відбувається прямий вплив на здоров’я та добробут громадян- мешканців громад.

           Важливим етапом формування сучасної державної політики у сфері поводження з відходами стало ухвалення (розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 р.№117-р Національного плану Управління відходами до 2030 р. З метою вирішення критичної ситуації, яка склалася з утворенням, накопиченням, зберіганням, переробленням, утилізацією та захороненням відходів, в Сумській області розроблено та затверджено Регіональний план управління відходами до 2030 року», яким передбачені заходи та завдання, відповідальними виконавцями яких визначені органи місцевого самоврядування. У 2021 р. в  Сумах відкрили першу в області лінію сортування твердих побутових відходів. Поява такої лінії в Сумах має велике значення, оскільки місто є центром одного з трьох кластерів за програмою «Регіональний план поводження з відходами» (такі кластери плануються також у Шостці та Конотопі). І саме в Сумах із часом має з’явитися сміттєпереробний завод.

         На рівні Бочечківської громади передбачається розроблення плану санітарних заходів у населених пунктах, запровадження роздільного збирання та компостування відходів.

            Практичний досвід поводження з твердими побутовими відходами європейських країн свідчить про те, що необхідно впроваджувати комплексну систему збирання та перероблення таких відходів, яка забезпечує їх використання як вторинної сировини, згідно вимог екологічної безпеки. Це дозволяє менше захоронювати відходи на сміттєзвалищах і полігонах та розвивати потужності з комплексної їх переробки з використанням вторинних ресурсів, залучаючи їх у виробничий обіг. Потрібно почати сортувати сміття. На даний час в населених пунктах сільської ради організовано 19 пунктів роздільного збирання твердих побутових відходів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь