Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

АБИ НЕ РАНИТИ БАТЬКІВ ДІТИНИ З ІНВАЛІДНІСТЮ, СКАЖІТЬ…

Дата: 12.02.2024 13:23
Кількість переглядів: 78

Фото без опису

Поради, зібрані з ініціативи радниці-уповноваженої президента України з прав дитини і дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук у межах інформаційної кампанії «Діти як діти»

Батьки дітей з інвалідністю не потребують особливого ставлення чи специфічного спілкування. Вони такі ж батьки, як усі інші.

Будьмо добрішими, чуйнішими, відкриваймося до спілкування та навчаймося одне в одного бути сучасними мамами й татами. Прийняття кожного таким, який він є, лиш допоможе розвіяти хибні уявлення про дітей з інвалідністю та їхніх батьків.

Памʼятайте, що та чи інша дитина на майданчику може мати певні порушення розвитку чи функціонування, тож не поспішайте критикувати її поведінку та робити зауваження батькам; не встановлюйте дитині діагноз; не давайте порад, якщо не просять; не пропонуйте «вилікувати дитину», дати якісь ліки чи контакти спеціаліста-чудодійника.

Діти з інвалідністю – такі ж діти, а їхні батьки – такі ж батьки. Аби проявити повагу, просто добирайте слова, будьте ввічливі; якщо вас щось цікавить, поясніть, чому хочете про це запитати; насамперед цікавтеся внутрішнім самопочуттям людини/дитини, а вже тоді – усім іншим; уникайте стереотипів; використовуйте у спілкуванні лише етичну термінологію (дитина з синдромом Дауна, незрячий хлопчик, дитина з порушенням слуху, дівчинка на колісному кріслі, дитина з інвалідністю, дитина з аутизмом тощо).

Аби не ранити батьків з інвалідністю, скажіть: «Мені, як мамі, теж інколи буває непросто з дитиною» замість «Вам, мабуть, так складно з вашою дитиною». «Скільки років вашій? Як його/її звати? Любить гуляти на свіжому повітрі? замість «Мда, не пощастило». «Гадає, всі діти різні. Часто вони завдають чимало клопоту, тож нам, батькам, треба мати гарну витримку, аби батьківство не стало тягарем» замість «Така вже ваша доля». «Чим дитині подобається займатися?» замість «У вас сонячна дитина/дитина дощу?». «Ви чудово справляєтеся з дитиною. Хотів/-ла запитати вашої поради, як мама у мами (тато у тата)» замість «Ця хвороба не заразна? Якось лікується?». «Можу чимось вам допомогти?» замість Так вінвона у вас нормальна чи?».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь