Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Дата: 15.03.2024 13:32
Кількість переглядів: 19

Фото без опису

«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ  ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ, ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» - НІ!

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007

 

Платники Сумщини сплатили майже 3200,0 млн грн податкових платежів

За інформацією управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області у січні - лютому 2024 року платники податків Сумщини перерахували до Зведеного бюджету України 3199,3 млн грн податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Зазначений показник на 122,0 млн грн перевищив тогорічні надходження, тобто більше на 4,0 відсотка. 

У тому числі надходження до державного бюджету склали 1855,0 млн грн, до місцевих бюджетів загалом було направлено 1344,3 млн гривень.

 В розрізі податків та зборів забезпечено надходження до державного бюджету: податку на доходи фізичних осіб (з урахуванням військового збору) – 889,5 млн грн; рентної плати за користування надрами – 360,9 млн грн; податку на додану вартість – 494,0 млн грн; податку на прибуток – 46,3 млн грн; частини чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств, що вилучається із бюджету –3,0 млн грн; акцизного податку – 9,1 млн грн; інші надходження – 12,8 млн гривень.

Тільки за підсумками лютого 2024 року забезпечено збір до зведеного бюджету України в сумі 1458,3 млн гривень, у тому числі: до державного бюджету надійшло 778,5 млн грн, до місцевих бюджетів направлено – 679,8 млн гривень. 

 

Офіційно оформлені трудові відносини гарантують гідні та захищені умови праці

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує про необхідність офіційного оформлення суб’єктами господарювання трудових відносин з найманими працівниками. 

Адже трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні. Всього цього позбавлені незадекларовані працівники.

З моменту підписання трудового договору найманий працівник отримує трудові права й соціальні гарантії: гідні та безпечні умови праці; нормований робочий час; оплачувані та неоплачувані відпустки; регулярна виплата зарплати не нижче мінімальної; можливість навчатися та підвищувати кваліфікацію; захист від незаконного звільнення; страхові виплати в разі непрацездатності; пільги для неповнолітніх;- додаткові соціальні гарантії для жінок та працівників з дітьми; офіційно оформлені працівники можуть брати участь в професійних навчаннях та курсах для підвищення кваліфікації; захист прав тощо.

Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців та включає такі основні кроки: укладення трудового договору; оформлення наказу про прийняття на роботу; повідомлення Державної податкової служби.

Нагадуємо про можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці, повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, у тому числі використання суб’єктом господарювання найманих працівників без офіційного оформлення трудових відносин.

 

Хто має нараховувати МПЗ

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, відповідно до підпунктів 170.14.1 та 170.14.2 пункту 170.14 статті 170 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) для платників податку – власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, загальне мінімальне податкове зобов'язання визначається контролюючим органом.

У разі передачі таких земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, їх розмір враховується при визначенні загального мінімального податкового зобов'язання орендарів, користувачів на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) таких земельних ділянок у порядку, встановленому Кодексом.

Таким чином, у разі укладання договору про користування земельною ділянкою між фізичною особою і фермерським господарством, зареєстрованого в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, МПЗ фізичній особі не нараховується, а фермерське господарство сплачує МПЗ самостійно.

 

До уваги платників плати за землю та платників єдиного податку четвертої групи

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру листом від 12.01.2024 № 6-28-0.222-600/2-24 поінформувала ДПС про щорічну індексацію нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік.

Так, значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік становить 1,051, який необхідно застосовувати для обчислення плати за землю та єдиного податку (четверта група) під час складання податкової звітності на 2024 рік.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель (пункт 289.2 статті 289 Податкового кодексу України).

Звертаємо увагу, що на відміну від звітних податкових періодів за 2022 та 2023 роки у 2024 році коефіцієнт індексації застосовується до всіх категорій земель.

Крім того, Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру повідомила, що витяги про нормативну грошову оцінку, які були сформовані автоматично програмним забезпеченням Державного земельного кадастру в період з 01 січня до 15 січня 2024 року, не містять коефіцієнту індексації за 2023 рік, тому значення нормативної грошової оцінки земель, зазначене в таких витягах, потребує перерахунку із застосуванням коефіцієнта за 2023 рік. Тобто визначене значення у таких витягах необхідно помножити на коефіцієнт 1,051.

 

Фіскальний чек - ваш захист та гарантія законної торгівлі

Головне управління ДПС у Сумській області в черговий раз нагадує споживачам  Сумщини, що обов'язок видачі фіскального чека продавцем при здійсненні розрахункової операції закріплений на законодавчому рівні. Це не просто формальність, а важливий інструмент, що захищає права як покупця, так і держави.

Чому важливо отримувати фіскальний чек?

Підтвердження легальності. Чек засвідчує, що продавець зареєстрований у податковій службі та сплачує податки. Це дає вам гарантію, що ви не стали жертвою нелегальної торгівлі.
 Захист прав споживача. Фіскальний чек містить інформацію про товар/послугу, дату та час покупки, суму, а також фіскальний номер РРО. Ці дані можуть бути корисними при виникненні претензій до якості товару або при поверненні його протягом 14 днів. Контроль за обігом готівки. Фіскальні чеки допомагають державі контролювати обіг готівки та боротися з тіньовою економікою. 

Що робити, якщо продавець відмовляється видати чек?

 Ввічливо нагадайте продавцю про його обов'язок. Зверніться до адміністратора. Зателефонуйте на гарячу лінію Державної податкової служби: 0800-501-007 чи звернітся за телефоном Головного управління ДПС у Сумській області (0542) 68 50 69.

Пам'ятайте, що ви маєте право на отримання фіскального чека при будь-якій покупці!

Ось кілька порад, як не забути взяти чек: Завжди просіть чек у продавця.
 Перевіряйте чек на наявність усієї необхідної інформації. Зберігайте чеки протягом гарантійного терміну на товар. Разом ми можемо зробити торгівлю прозорою та чесною!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь