Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Держпродспоживслужба інформує!

Дата: 22.04.2024 12:11
Кількість переглядів: 17

Фото без опису

Держпродспоживслужба інформує!

Важливі питання, що стосуються кожного!

Незабаром  в громадах Конотопського району розпочнеться здійснення  комплексу планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань, профілактику і лікування хвороб  великої рогатої худоба – так звана ДИСПАСЕРИЗАЦІЯ.

Фахівці Конотопської районної державної лікарні ветеринарної медицини у квітні-травні місяці розпочнуть роботу по весняній диспансеризації тварин, що утримуються в особистих селянських господарствах Конотопського району.

 Нагадаємо, на виконання Плану протиепізоотичних заходів по профілактиці  проти основних інфекційних та інвазійних  хвороб тварин по Конотопському району на 2024 рік буде здійснено відбір проб крові великої рогатої худоби на лейкоз ВРХ  та бруцельоз, здійснено алергопробу на туберкульоз та щеплення проти сибірки.

Наголошуємо, згідно Закону України «Про ветеринарну медицину» юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов'язана з утриманням та обігом тварин, зобов'язані:

- доставляти тварин у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення. У разі необхідності забезпечувати надійну фіксацію тварин при проведенні маніпуляцій.

Звертаємося до всіх власників тварин із проханням відповідально поставитися до проведення фахівцями ветеринарної медицини вищезазначених заходів. Тільки тоді ви будете мати гарантії того, що ваша тварина здорова, а продукція від неї – якісна і безпечна.

 

Також, інформуємо населення Конотопського району: в травні 2024 року на території Сумської області планується проведення кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, шляхом наземного розподілу принад.

Метод пероральної вакцинації проявив себе як єдиний надійний засіб боротьби з розповсюдженням сказу в популяціях диких хижих тварин. За його допомогою в багатьох країнах Європи в кінці минулого століття вдалося повністю позбутися цього захворювання. Про терміни проведення вказаного заходу буде повідомлено додатково.

В продовження теми сказу тварин,  вкотре нагадаємо - сказ – одна із найнебезпечніших інфекційних хвороб, якою хворіють не тільки всі види тварин, а й люди. Завжди ураження вірусом сказу проходить при контакті з хворою твариною, при укусах та ослиненні хворою твариною. Хворі тварини гинуть, помирають люди, якщо завчасно не надана антирабічна допомога.

Пам'ятайте — запобігти захворюваності на сказ можна за умови виконання таких правил:

1. Всі громадяни зобов'язані щорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу. Утримувати собак лише на прив'язі, або у вольєрах. Категорично забороняється пастухам мати на випасі, а мисливцям на полюванні не щеплених проти сказу собак.

2. В жодному разі не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину! Її треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів. Про це негайно слід повідомити медичному та ветеринарному працівникові.

3. При появі біля гурту сільськогосподарських тварин хижаків (лисиць, вовків та інших) та нанесення ними покусів тваринам, необхідно терміново сповістити сільських або міського голову, ветеринарних та медичних працівників.

4. Слід пам'ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвично (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ. З такої відстріляної тварини не можна знімати шкуру. Про це слід сповістити ветеринарних працівників.

5. Кожен випадок незвичайного поводження тварин (збудження, поїдання сторонніх предметів) потрібно перевіряти щодо захворювання на сказ. До з’ясування причин захворювання при наданні тварині лікувальної допомоги ветпрацівниками слід дотримуватися правил безпеки.

6. Слід уникати зайвого контакту з тваринами, у першу чергу це стосується дітей.

 

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Конотопського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській област


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь