Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Поводження з твердими побутовими відходами

Дата: 27.05.2024 13:32
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

З 09.07.2023 р. набрав чинності Закон України «Про управління відходами», який передбачає реформування управління відходами, що сприятиме переходу України до європейських стандартів поводження з твердими побутовими відходами, моделей циркулярної економіки та сталого  розвитку.

Тверді побутові відходи це відходи сфери споживання, які утворюються у процесі життєдіяльності людини у житлових будинках, закладах соцкультпобуту, громадських, навчальних, лікувальних, торговельних та інших закладах (харчові відходи, макулатура, скло, метали, пластмаси, полімерні матеріали тощо). Особливістю твердих побутових відходів є те, що вони є змішаними, тобто сумішшю компонентів, яке відбувається на стадії їх утворення, зберігання, перевезення та захоронення. Це призводить до утворення шкідливих хімічних сполук, що забруднюють атмосферне повітря та ґрунтові води.

Відповідно до даних Державної служби статистики, показник утворення відходів в Україні, в середньому становить 250-300 кг на рік на людину і має тенденцію до зростання. Головна проблема для України – навіть не в тому, що українці багато смітять, забруднюючи навколишнє середовище, а в тому, що в країні відсутня комплексна система поводження із відходами. Українські міста та регіони мають серйозні проблеми із «розумним» управлінням побутовими відходами.

Застарілі методи управління цією сферою, переповнені чи несанкціоновані сміттєзвалища, відсутність можливостей та небажання сортувати відходи, відсутність роздільного збору та переробки різних видів відходіввиклики, з якими стикається влада на місцях. У результаті, від такої ситуації потерпає не лише стан довкілля, але й відбувається прямий вплив на здоров’я та добробут громадян- мешканців громад.

           Важливим етапом формування сучасної державної політики у сфері поводження з відходами стало ухвалення (розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 р.№117-р) Національного плану Управління відходами до 2030 р.

        З метою вирішення критичної ситуації, яка склалася з утворенням, накопиченням, зберіганням, переробленням, утилізацією та захороненням відходів, в Сумській області розроблено та затверджено Регіональний план управління відходами до 2030 року», яким передбачені заходи та завдання, відповідальними виконавцями яких визначені органи місцевого самоврядування.

              У 2021 р. в м. Суми відкрили першу в області лінію сортування твердих побутових відходів. Поява такої лінії має велике значення, оскільки місто є центром одного з трьох кластерів за програмою «Регіональний план поводження з відходами» (такі кластери плануються також у Шостці та Конотопі).

            Територія Бочечківскої сільської ради входить до Конотопсько-Роменського кластеру. На даний час на рівні громади розпочаті підготовчі роботи по розробці місцевого плану управління відходами у населених пунктах, згідно з яким будуть визначені цілі та цільові показники місцевого плану, сценарії місцевого управління потоками відходів, залежно від виду відходів, заходи з очищення наявних місць видалення відходів, обсяги витрат та можливі джерела фінансування. Виконання певних заходів передбачених місцевим планом управління відходами планується вже у 2025 році.

           Проекти національного, регіональних та місцевих планів управління відходами підлягають стратегічній екологічній оцінці та після їх затвердження оприлюднюються шляхом розміщення на офіційному вебсайті органу, що їх затверджує.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь