Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Дата: 05.06.2024 14:29
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів був проведений аналіз причин виникнення ботулізму з початку 2024 року. За результатами розслідування встановлено, що випадки ботулізму пов’язані із вживанням м’ясної та овочевої консервації домашнього виготовлення, риби домашнього виготовлення, в’яленої риби, придбаної у місці стихійної торгівлі, рибної продукції, придбаної в магазині.

Зважаючи на неодноразове фіксування випадків ботулізму з початку 2024 року, на жаль зареєстрований і один летальний випадок, Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області наголошує споживачам харчових продуктів про необхідність негайно звертатись до лікаря при найменшій підозрі на ботулізм! Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування, що у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину.

Ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини, які виробляє бактерія Clostridium botulinum. Збудник ботулізму широко поширений в природі (у ґрунті, прибережному мулі, піску берегів через що прісноводна риба часто являється джерелом зараження людини ботулізмом).

Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування харчових продуктів. Якщо, наприклад, консервування було проведено із закриттям скляної банки негерметичною (наприклад, поліетиленовою м'якою) кришкою, то в такому продукті не буде суворої анаеробізації й тому там не виникає умов для утворення ботулотоксину. Якщо ж така скляна банка була закатана металевою кришкою, то всередині такого продукту можливий анаеробізм, що призводить до утворення ботулотоксину в разі недотримання інших умов стерилізації.

Найчастіші симптоми ботулізму:

  • порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, відчуття сухості в роті, м'язова слабкість);

  • загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, біль у животі;

  • пригнічення функції дихальних м'язів, внаслідок чого за відсутності терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності;

  • у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості.

Профілактика ботулізму. Для того, щоб вберегтися від ботулізму:

  • ретельно дотримуйтесь технології приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів в домашніх умовах.

  • не купуйте кров'яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби у випадкових осіб.

Уникайте споживання харчових продуктів:

  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь